AKMO KLEERMAKERS OPLEIDING

Costumière:

Bij de kleermakers opleiding werken we met het zeer toegankelijke patroonteken systeem van de "Ambachtelijke Kleermakers Modevak Opleiding. Met een studiebelasting van 10 - 12 uur per week is het mogelijk om in 2 - 4 jaar het branche erkend kleermakers diploma, in twee modules te behalen. De onderdelen zijn ook hobbymatig, zonder het afleggen van de examens te doorlopen.

Bij de exameneisen voor de 1e module costumière komen navolgende onderdelen aan bod:

Naaivaardigheid:

Er worden detailstukken op ware grootte gemaakt van verschillende rok, broek, blouse en algemene naaitechnieken als halsafwerkingen, zakken, mouwsplit en manchetverwerking, het bedekte loopsplit met voering en vele andere details.

Patroontekenen:

Alle basis-grond-patronen voor verschillende rokken, broeken, blouses en japonnen voor dames- en kinderkleding.

Pasvormtechniek, kleding op maat:

Het inmeten van het lichaam en het herkennen van pasvorm aanpassingen worden direct in het patroon doorgevoerd. Het inmeten en doorpassen van een rok voor klant en model worden geëxamineerd. Dit geldt ook voor de doorpas en technische naaivaardigheden van een broek op eigen maten of op maat van een klant.

 

 

Impressie costumière


Kleermaker:

Bij de exameneisen voor de 2e module van de kleermakers opleiding worden de detail verfijnder en is afgestemd op het dames kostuumvak.

Naaivaardigheid:

Detailstukken van een overhemd bloksplit, gefestonneerde en gepaspoilleerde knoopsgaten, paspelzakken, blinde sluiting mantel, bijzondere opgezette zakverwerkingen, colbert- en mantel met binnenwerk, de aangelegde  mouwopties en bijzondere kraagverwerkingen maken het technische naaivak compleet.

Patroontekenen:

De kledingstukken krijgen speciale detail als asymmetrie, draperie en plooiwerk. Bijzondere mouw en kraagverwerkingen, jasjes, colberts, vestjes en mantels ze komen allemaal aan bod en maken het kleermakers al compleet.

Pasvormtechniek, kleding op maat:

Het inmeten en doorpas van een japon en showmodel van een colbert of mantel voor eigen klant/model worden geëxamineerd.

Impressie kleermaker


Textielwarenkennis

Hoe kies je de juiste stof voor de kledingstukken. De grondstoffen en eigenschappen van de stoffen bepalen een groot deel van het karakter van de stoffen. Tijdens de opleiding ga je daar alles over leren. 

Textiel warenkennis kan ook hobbymatig worden doorlopen, zonder het afleggen van de examens.

Branche erkend diploma

Het kleermakers diploma is gecertificeerd door Modint. Eenmaal per jaar is gelegenheid tot het afleggen van het landelijk examen bij LPM-mode.

Aangesloten bij:

De 'Ambachtelijke Kleermakers Modevak Opleiding': AKMO

Het 'Landelijk Platform voor Modevakonderwijs': LPM-mode

De "Branchevereniging Mode Ambachten': BMA

De 'Nederlandse Kostuumvereniging'.

De 'Nederlandse Hoedenvereniging'.
Het Adres:   

Sint Paulusweg 5, 

4902 PS Oosterhout.

BTW id: NL NL001188848B26

KvK: 20068647