OPLEIDING DAMESVAK

Costumière/Costumier:

 

Met een studiebelasting van 60 lesuren en 80 thuiswerkuren per jaar, is het mogelijk om in 2 à 3 jaar het branche erkend diploma costumière/costumier op MBO niveau te behalen. Bij de exameneisen komen navolgende onderdelen aan bod.


Naaivaardigheid:

Je maakt detailstukken van verschillende rok-, broek- en blousetechnieken als halsafwerkingen, zakken, mouwsplit en manchetverwerking, loopsplit met voering en vele andere details.


Patroontekenen:

Het in te leveren mapwerk patroontekening omvat verschillende rokken, broeken, blouses en japonnen voor dames- en kinderkleding.


Pasvormtechniek, kleding op maat:

Het inmeten van het lichaam en het herkennen van pasvorm aanpassingen worden direct in het patroon doorgevoerd. Het inmeten en doorpassen van een rok wordt geëxamineerd.   


Impressie costumière/costumier


Kleermaker/coupeur:

 Na het behalen van het diploma voor costumière/costumier wordt het kleermakersvak verfijnder en afgestemd op het dames- of heren kostuumvak. Het branche erkend diploma ligt op HBO niveau.

 

Naaivaardigheid:

Detailstukken van een overhemdmouw met bloksplit, gefestonneerde en gepaspoilleerde knoopsgaten, een blinde sluiting in een mantel, bijzondere op- en ingezette zakverwerkingen, colbert- en manteltechnieken met lamineerdoek en plastron binnenwerk, gepikeerde reverskraag, gevormde lapel en de tweedelige colbertmouw met mouwsplit met bijzondere oksels en bijzondere kraagverwerkingen maken het technische naaivak compleet.

 

Patroontekenen:

De kledingstukken krijgen speciale details in draperie- en plooiwerk. Bijzondere mouw en kraagverwerkingen, jasjes, colberts, vestjes en mantels ze komen allemaal aan bod en maken het kleermakers al compleet.

 

Pasvormtechniek en kleding op maat:

Het inmeten en doorpas van een japon voor toegewezen pasmodel en het showmodel van een colbert of mantel op persoonlijke maten van de eigen klant worden op pasvorm en naaivaardigheid geëxamineerd.

 

Kleermaker-coupeur heren:

Voor het herenvak gelden dezelfde exameneisen voor de herenkledingstukken en patroontekeningen. De rokken worden vervangen door herenvesten. Het inmeten en doorpassen van een overhemd voor  toegewezen klant en door doorpas en naaivaardigheid van een colbert op persoonlijke maten is gelijk aan de dames colbert eisen.

Impressie kleermaker/Coupeur


Textielwarenkennis

Hoe kies je de juiste stoffen voor de kledingstukken. De grondstoffen en eigenschappen van de stoffen bepalen een groot deel van het karakter van de stoffen. Tijdens de opleiding ga je daar alles over leren.

Wil de de textiel warenkennis opleiding volgen in het kader van bijscholing, dan zijn deze kosten op te voeren bij de inkomsten belasting.

Textiel warenkennis kan ook hobbymatig worden doorlopen, zonder het afleggen van de examens.

Branche erkend diploma

Het diploma kleermaker/coupeur is op branche erkend, op HBO niveau en gecertificeerd door Modint.
Eenmaal per jaar is gelegenheid tot het afleggen van het landelijk examen bij LPM-mode.

Na het behalen van het kleermakers diploma is het mogelijk in te schrijven voor de AKMO lerares- en docent opleiding.

Ik ben aangesloten bij:

De 'Ambachtelijke Kleermakers Modevak Opleiding': AKMO

Het 'Landelijk Platform voor Modevakonderwijs': LPM-mode

De "Branchevereniging Mode Ambachten': BMA

De 'Nederlandse Kostuumvereniging'.

De 'Nederlandse Hoedenvereniging'.

 Het Adres:   

Sint Paulusweg 5, 

4902 PS Oosterhout.

BTW id: NL NL001188848B26

KvK: 20068647